Witaj ( Zaloguj | Zarejestruj )

- Jedyne niezależne forum w powiecie węgrowskim!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Tunel z zamku w Liwie do Węgrowa
PostNapisane: 12 wrz 2010, o 17:50 

Dzień dobry

Jestem zainteresowany istnieniem tunelu pomiędzy Węgrowem a Liwem. Podobno jest on częściowo zasypany, jest ktoś może w posiadaniu jakichkolwiek zdjęć bądź informacji o tej budowli?

pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi

Tytuł: Re: Tunel z zamku w Liwie do Węgrowa
PostNapisane: 12 wrz 2010, o 17:59 

Coś kiedyś na ten temat słyszałem, ale bardziej jako o legendzie niż fakcie historycznym/architektonicznym...

PostNapisane: 15 wrz 2010, o 21:16 

Takie legendy istnieją w wielu miastach Polski. Miasta średniowieczne (Sandomierz, Chełm itp.) Miały mury i zaczynały swoją historię od osad wokół grodu - podzamcza. Zamek służył jako schronienie ludności na wypadek zagrożenia. Powstawało jednak pytanie: co zrobić gdy wróg wedrze się na mury? Ostatnim miejscem okazywały się podziemne tunele na co dzień służące jako magazyny. Można było z nich wyjść na zewnątrz tajnym odcinkiem znanym nielicznym. Teraz ad rem: Czy Węgrów miał zamek, mury, itp? Nie. Powstał zbyt późno aby takie rozwiązanie było jeszcze użyteczne.
Czy z Liwu ktoś mógł wykopać tunel do Węgrowa? Nie. W XIII w. nie było Węgrowa.
Czy było to technicznie możliwe? Teoretycznie tak, ale w takim gruncie trwałość byłaby niewielka. Liwiec za "blisko".
Pytanie zasadnicze: po co? Koszty byłyby ogromne, korzyści żadne. W XV w Węgrów nie był zagrożony najazdem łupieskim.

Z ciekawostek: tunel z Chełma miałby ok. 30 km długości - porównaj metro w Wawie
Sandomierski ok. 20, krasnostawski - 13. Zamość zbudowany jako najpotężniejsza twierdza, ale w końcu XVI w. (1580 r.) nie ma legend tunelowych. Wystarczyły bramy.

PostNapisane: 16 wrz 2010, o 15:06 

Imię: Rafał

Chyba tydzień temu był program o Liwie i była specjalistyczna ekipa. I z tego co pamiętam to odkryli jakiś kawał metalu a dokładnie 2 kawały i są to prawdopodobnie armaty które jak głosi legenda podczas transportowania przez most wpadły do rzeki bo zamek nie wiem czy wszyscy wiedzą ale był na sztucznie usypanej wyspie :) (sam o tym nie wiedziałem) odkryto również iż pod ziemia na głębokości 3/5 metrów są jakieś zapewne budynki i chyba coś mówiono o tunelu więc nie wiadomo trzeba czekać aż ruszą prace archeologiczne ;))

PostNapisane: 16 wrz 2010, o 16:21 

Sprawa armat jest znana od dawna. Poszukiwania były już wcześniej i okazało się, że są tylko głęboko. Budynki wokół zamku to jak najbardziej możliwa rzecz. Był zamek, było i podzamcze. Sam efekt nowych poszukiwań nawet bez znalezienia tunelu może być ciekawy.

PostNapisane: 17 wrz 2010, o 11:17 

Ten tunel rozpalał wyobraźnię niejednego ucznia w mojje podstawówce :)
W bardziej wybujałych głowach sięgał Klasztoru oraz Starej Wsi. Ale na trasie z Liwa do Węgrowa miał być zalalny pod Liwcem. Stąd wiry wystęujące w okolicach wpływu do Zalewu ;)
ech.. fantazje:)

PostNapisane: 24 lis 2010, o 00:34 

Tunel żeby go jak to było za komuny czynem odkopać byłaby niezła frajda, a tak. Co do tuneli byłem właśnie w Chełmie i chodziłem po tych podziemiach wydrążonych kilkaset lat temu w podłożu kredowym - robi wrażenie ale jakoś tam nie widać wielkich kolejek turystów - :O:

PostNapisane: 4 sty 2011, o 00:28 

Słyszałeś legendy chełmskie?
Duch Bieluch trafił już na jakiś kefir jako nazwa a i literacko też jest eksploatowany nieźle.
Turyści do Chełma docierają rzadko bo to jednak na końcu świata (a może na początku?) i najwięcej z Ukrainy. A swoją drogą bardzo ciekawe miasto - królewska siedziba itd.

PostNapisane: 23 sty 2011, o 22:01 

To znaczy, że jednak coś jest na rzeczy. Fajnie by było eksplorować taki tunel. Pewnie jest z tym związane wiele tajemnic.

PostNapisane: 23 sty 2011, o 22:18 

Pewnie, że przygoda byłaby nieziemska. I roboty wystarczyłoby na parę lat.

PostNapisane: 31 sie 2011, o 20:21 

Imię: lolik511

czyli to prawda z tym tunelem?

PostNapisane: 4 wrz 2011, o 15:01 

Ani prawda ani fałsz. Nikt go nie odnalazł i nikt nie zaprzeczył jednoznacznie jego istnienia.

PostNapisane: 5 wrz 2011, o 08:20 

Imię: lolik511

może za parę lat uda się go odnaleźć. jeszcze jak byłem w gimnazjum to słyszałem o tym tunelu. A w każdej plotce jest ziarenko prawdy. Więc coś w tym musi być.

PostNapisane: 13 kwi 2012, o 13:53 
:) Odnośnie tunelu, ja słyszałam o tunelu łączącym zamek w Liwie z Miedzną, gdzie też był zamek. Jedno z wejść/wyjść miało się znajdować w karczmie, co by się zgadzało, bo tam w piwnicy był kawałek tunelu, a dalej było wejście zamurowane. zawsze mnie interesowała ta historia. mogło też być połączenie z Kościołem. trzeba by to było sprawdzić, czy są jakieś zamurowane wejścia i od tego zacząć. może być tak, że teraz już nie ma śladu po tunelu, chociaż niekoniecznie.

PostNapisane: 14 kwi 2012, o 20:58 
Zastanawiam się tylko... po co ktoś miałby budować takie tunel... komu to potrzebne? Na co? z tego co wiem to w klasztorze nie było jakiś znaczących ragą duchownych (papieża) którzy w razie niebezpieczeństwie przemknąłby do zamku?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Szybka odpowiedź
Tytuł:
Wiadomość: