Witaj ( Zaloguj | Zarejestruj )

- Jedyne niezależne forum w powiecie węgrowskim!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Tablica i napis...
PostNapisane: 28 lut 2010, o 15:39 

Chciałem poruszyć dwie sprawy..
Pierwsza to tablica umieszczona na drewnianym kościółku ewangelickim informująca, że remont dachu tegoż kościółka został przeprowadzony z takich to a takich środków. Zastanawia mnie, kto zezwolił na jej przybicie. Przecież to jest zabytek, ta tablica nie dość, że psuje jego wygląd w sposób dramatyczny to jeszcze jest przybita do ściany drewnianej kościoła. Czy nie można tego było umieścić np. na murze dookoła cmentarza? Albo przed cmentarzem umieścić na metalowym słupku? I czy musi być ona takich dużych rozmiarów?

Druga sprawa to napis, który jakiś czas temu pojawił się na murze z tyłu bazyliki. Dopiero dzisiaj go zobaczyłem (studia, w Węgrowie jestem tylko w weekendy), więc nie wiem, jak długo on tam jest. Abstrahuję już od treści, która świadczy tylko o tzw. autorze tegoż "dzieła" ale wypisanie czegoś takiego na zabytkowym murze jest karygodne. Całe szczęście mur jest otynkowany i można to zamalować. Mam nadzieję, że szybko to nastąpi.

Swoją drogą można by pomyśleć o umieszczeniu gdzieś w mieście pokaźnych wymiarów tablicy, gdzie tego typu "wyrażenia własnej osobowości" mogłyby się znaleźć, co mogłoby uchronić budynki od tego typu zdarzeń. A nuż graficiarze machnęliby coś ładnego?:)

Co o tym sądzicie? Jak możemy uniknąć tego typu sytuacji jak ta z napisem?:)
Pozdrawiam.

Tytuł: Re: Tablica i napis...
PostNapisane: 28 lut 2010, o 15:55 

Imię: Rafał

Napis na kościelnym murze to nie jest graffiti to jest wandalizm a wandal nawet jak beda specjalne mury do tego przeznaczone i tak bedzie malował po budynkach. Co do tablicy na kościele Ewangelicko- Augsburskim to na pewno nie została ona umieszczona tam wbrew przepisom konserwacyjnym. Konserwator jeśli było by to niezgodne wżyciu nie wydał by na to zgody. A na przybicie takiej tablicy zapewne taka zgoda jest potrzebna .

Pozdrawiam ;))

PostNapisane: 28 lut 2010, o 16:39 

Ależ ja nigdzie nie napisałem, że to jest graffiti:) Pisząc natomiast o graficiarzach miałem na myśli ludzi, którzy potrafią namalować na tego typu powierzchniach wspaniałe rzeczy ;)

PostNapisane: 6 mar 2010, o 14:38 

Imię: Michał

Manverus napisał(a):
Ależ ja nigdzie nie napisałem, że to jest graffiti:) Pisząc natomiast o graficiarzach miałem na myśli ludzi, którzy potrafią namalować na tego typu powierzchniach wspaniałe rzeczy ;)

Do graffiti nie można tego zaliczyć, ale żeby to był jakiś głupi napis to pół biedy a tam coś o diabłach, szatanach - grono ateistów albo wyznawców jakiś bożków nam rośnie.

PostNapisane: 21 cze 2010, o 19:14 

Imię: Michał

Manverus napisał(a):
Czy nie można tego było umieścić np. na murze dookoła cmentarza? Albo przed cmentarzem umieścić na metalowym słupku? I czy musi być ona takich dużych rozmiarów?
To świadczy tylko o niekompetencji tych co to robili i nieznajomości przepisów/prawa.
Manverus napisał(a):
Całe szczęście mur jest otynkowany i można to zamalować.
Zamalowano już lecz prześwity są, można by całą tą część ogrodzenia pomalować bądź naciągnąć czymś
Manverus napisał(a):
Co o tym sądzicie? Jak możemy uniknąć tego typu sytuacji jak ta z napisem?:)
Większe kary

PostNapisane: 24 cze 2010, o 12:57 

Mieszkaniec napisał(a):
Manverus napisał(a):
Całe szczęście mur jest otynkowany i można to zamalować.
Zamalowano już lecz prześwity są, można by całą tą część ogrodzenia pomalować bądź naciągnąć czymś

Pomalować jeszcze raz napisy a potem jeszcze raz całość. Tak dla pewności.

Niestety tablica jak wisiała tak wisi. Wstyd.

PostNapisane: 17 lip 2010, o 21:22 

Kamery miejskiego monitoringu jak np. w Łukowie. Ledwie zdążyłem zaparkować a już straż miejska była na parkingu. Na takich "artystów" wystarczyłoby wtedy kilka spraw w sądzie.

PostNapisane: 8 mar 2012, o 10:58 
Wielkość i miejsce ulokowania tablicy - kochane wymogi unijne, korzystasz z dotacji musisz mnie promować, reklamować - jeden z warunków umowy dotacyjnej.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Szybka odpowiedź
Tytuł:
Wiadomość: