Witaj ( Zaloguj | Zarejestruj )

- Jedyne niezależne forum w powiecie węgrowskim!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 251 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nowy rynek Węgrowa
PostNapisane: 23 gru 2009, o 14:07 

Imię: Daniel

Temat cały czas aktualny w Naszym mieście. :)
Co sądzicie o tym przedsięwzięciu ? :D
Moim zdaniem sparaliżuje to ruch w Węgrowie :cool:

Tytuł: Re: Nowy rynek Węgrowa
PostNapisane: 25 gru 2009, o 03:12 

Imię: Sebastian

Ale rynek ma być przebudowany, czy nowe miejsce dla niego się ma znaleźć?

PostNapisane: 25 gru 2009, o 14:23 

Całkowicie przebudowany

PostNapisane: 25 gru 2009, o 14:33 

Imię: Rafał

Ale miasto będzie musiało pomyśleć nad miejscami parkingowymi bo jak ich nie będzie to tylko jeden wielki chaos powstanie

PostNapisane: 25 gru 2009, o 16:06 

Imię: Michał

Tylko ciekawe, czy zostanie przebudowany w budowle typu fontanny i kwietniki czy coś bardziej pożytecznego...

;)

PostNapisane: 25 gru 2009, o 16:42 

Przecież rynek będzie cały w marmurze zlikwidowane będą chyba 2 ulice lub więcej :) Do tego mała architektura siedziska system nawadniający monitoring w marmurze zatopione takie świetlne linie skierowane na zabytki i wiele wiele innych rzeczy .

PostNapisane: 27 gru 2009, o 12:12 

Dokładnie, będzie nie do poznania :roll:

PostNapisane: 30 gru 2009, o 23:21 

Czyli nowa wizytówka miasta powstanie ;)

PostNapisane: 2 sty 2010, o 02:35 

Na tej stronce jest opis całego projektu konkursowego z dobrej jakości materiałami ilustracyjnymi : http://www.a-ronet.pl/index.php?mod=nagroda&n_id=587

PostNapisane: 2 sty 2010, o 02:58 

a i rysunek planu miejscowego zagospodarowania dla centrum ze strony miasta ( najlepiej otworzyć stronę i zapisać jako .tif i dopiero otworzyć ponownie-wtedy można swobodnie manewrować na tym rysunku-chyba że to tylko moja przeglądarka wariuje) .Na tym rysunku widać dokładnie co zostanie , co jest do wywalenia itd. : http://www.wegrow.com.pl/g2/2009_12/2889_fileot.tif

PostNapisane: 2 sty 2010, o 09:34 

Dziękujemy za informacje, rozwiały wiele wątpliwości

:)

PostNapisane: 3 sty 2010, o 23:48 

Witam serdecznie,
pomysl nowego zagospodarowania Rynku wydaje się byc bardzo ciekawy, niemniej jednak dla mnie malo realny. Zalozmy ze komunikacja na tym nie ucierpi, kogo jednak bedzie stac na siedzenie w kawiarenkach w centrum miasta na kawie za 7 pln?? Popatrzmy na to realnie: same sklepy z uzywana oddzieza, uciekajaca mlodziez do duzych miast i emeryci z niewielkim dochodem... Niestety miejsc pracy niewiele, stopa bezrobocia calkiem spora no i taka inwestycja. Ja nie mowie nie, bo o miasto trzeba dac, ale czy nie bedzie to przerost formy nad trescia??
Pozdrawiam

PostNapisane: 4 sty 2010, o 00:32 

Całkowicie popieram "kukabara". Sam pomysł rynku mi się podoba. Ale tu trzeba zrobić z miastem coś co powstrzyma obecnie "emigrującą" młodzież. Zrobić jakieś miejsca rozrywki. Obecnie w Węgrowie w środku tygodnia można jedynie wyjść na miasto. Bo ani nic z kinem nie jest, ani z kręgielnią, nie mówiąc o innych rzeczach. Siedzieć w domu i nic nie robić..

PostNapisane: 4 sty 2010, o 09:08 

Ja odniosę się do "kukabara". Młodzież ucieka to prawda ale nie mówmy ze nie ma jej wcale bo jest. Rynek on jest remontowany z myślą o bezpieczeństwie. A drugą myślą jest jego wygląd. Kawiarenki młodzież ma pieniądze często widać na mieście na co ja pożytkują ;/ a kawiarenki jak to kawiarenki na pewno nie będzie tylko jedna jak będzie więcej to będą konkurować cenowo. Projekt rynku czyli ten "przepych" jest moim zdaniem odwzajemnieniem historii Węgrowa i jego zabytków. Uważam iż ten projekt jak i sam pomysł jest super. Będzie to doskonała wizytówka miasta oczywiście nie jedyna.

Pozdrawiam.

PostNapisane: 4 sty 2010, o 14:26 

:) no dobrze bedzie duzo kawiarenek, konkurujacych i zamiast 7PLn zaplacimy 6.50 pln, o ile wczesniej wlasciciele nie umowia się ze soba. Ja chyba jestem realistka a nie idealistka jak MOderator. Jaki 18-latek usiadzie w kawiarence: na kawie i ciastku w centrum miasta?? Przeciez to zabawa dla osob powyzej 35 roku zycia, z druga polawa najlepiej, bo zaden samotny nie bedzie siedzial sam przy stoliku. Mozesz mnie nazwac killerem pomyslow. Wizytowka, to to oczywiscie bedzie, szkoda tylko ze nie mamy jakiegos zrodelka wody zmineralizowanej, bo od razu moglibysmy sanatorium otworzyc. Wtedy piekny rynek z MARMURU bylby jak znalazl. Taki drugi Ciechocinek. :)) i blisko Warszawy.

PostNapisane: 4 sty 2010, o 17:01 

Zmowa cenowa jest nielegalna.... Idealista wypraszam sobie nie znamy się więc nie wypada oceniać... Jaki 18-latek usiądzie w kawiarence sam pewnie nie ale z dziewczyną myślę ze tak turysta również . Nie nazwę Cię kilerem pomysłów ponieważ nie oceniam ludzi po tym co piszą . I znowu ten marmur .............. bez przesady jeżeli podchodzisz do tego z żartem bo z tej odpowiedzi to wynika to myślę ze nie mamy o czym rozmawiać.

PostNapisane: 4 sty 2010, o 18:18 

Hm.. to, ze cos jest nielegalne nie znaczy, ze nie istnieje. Niestety. Absolutnie nie oceniam, wyciagam wnioski po tym co przeczytalam. Caly czas piszesz o turystach, o zabytkach i jeszcze raz o turystach. Nie wiem jak wyglada statystyka, ale czy Biesiada Wegrowska, Swieto Chleba, czy kiedys jeszcze rozpoczecie lata , przyczynilo się do znacznego wzrostu turystyki w Wegrowie. Jakos smiem powatpiewac. Tlumow nie widze. Raz na jakis czas przyjedzie autokar z pielgrzymami, zeby zobaczyc Lustro Twardowskiego. Dobre i to, to prawda. Prawda jest tez, ze w Wegrowie az prosi się zeby powstala jakas kawiarenka, ale jedna, bo wiecej się nie utrzyma, zreszta i ta jedna w dluzszej perspektywie moze miec problemy z utrzymaniem (kawiarenka= kawa +ciastko, nie cukiernia i nie jadlodajnia). Piekny Rynek moze byc dopelnieniem tego co mamy. O marmurze juz nie wspomne, bo nie jest moim celem draznienie innych. Widze, ze nie lubisz krytyki. A rozmawiac jest o czym, i trzeba rozmawiac, ot chociazby o tym co napisala STACJAWGW (calkowicie się z tym zdadzam), czyli inwestowanie w nowe obiekty rozrywki na terenie Wegrowa. Np. ja z checia bym widziala Park Wodny, baseny ze zjezdzalniami, to dopiero przyciagnelo by ludzi z okolic. A jakby wykonac to wszystko w okolicach zalewu, na zasadzie otwartego i zamknietego obiektu, to byloby cos. Jak rozumiem to jednak nowy watek i nie dotyczy Rynku.

PostNapisane: 4 sty 2010, o 18:55 

Krytykę przyjmuję ale nie samą przy krytyce dobrze jest jak pojawiają się plusy :) Żeby miasto miała za co dokonywać inwestycji to potrzebne są nie tylko zyski od UE itd. ale potrzebne są też inne źródła i tu wspomnę o turystach których jest naprawdę mało popieram Cie kukabara ale na prawdę rynek będzie piękny i będzie dodatkowym zyskiem nie tylko dla miasta ale i dla mieszkańców . Skoro mowa o basenie chociaż nie powinienem w tym wątku to plany były miał powstać na stadionie ( chyba na stadionie ) ale co się z tymi planami stało to nie wiem.

PostNapisane: 4 sty 2010, o 20:30 

Słuchajcie..Kwestia czy rynek przyciągnie klientów z każdej grupy wiekowej zależy tylko od ludzi, którzy będą tam mieli swoje przedsiębiorstwa. Kawiarenka owszem, kawka, ciastko..coś dla ludzi starszych. Ale dla młodszych można robić coś w stylu karaoke czy różnych imprez. W sumie, kawiarenek mamy całkiem całkiem w Węgrowie, ale nie wydaje mi się, żeby one działały korzystnie na infrastrukturę nie tyle co turystyczną ale rozrywkową w naszym mieście. Nie wydaje mi się ciekawą rozrywką napicie się jakiegoś napoju i posiedzenie z kolegami. Była by to straszna monotonność..Natomiast gdyby ktoś mądry przy rynku stworzył coś w rodzaju PUB'u gdzie leciała by jakaś muzyczka, organizowane były by jakieś konkursy dla gości. To może już by coś dało. Spójrzmy nawet na perspektywę obecnie zamkniętego klubu REJON 69. Pamiętam czasy, kiedy to miejsce było przepełnione ludnością. Teraz jest pewien osobnik, który zamknął klub z czystej leniwości. Bo wiem z własnego doświadczenia, przyczyniąjąc się do organizowania imprez w tym miejscu, że wystarczą chęci,a reszta się znajdzie. Kolejny punkt rozrywki to właśnie dyskoteki co sobota. Wiele młodych osób musi jeździć na milano albo i dalej..Pytam po co..Dlaczego Węgrów musi liczyć na innych. Skoro możemy być niezależni. Może trochę odbiegłem od tematu i większość uważa bez sensu robienie jakichś dyskotek czy pubów z powodu zagrożenia bójkami itd..Ale to na prawdę w głównej mierze zależy od organizatorów/właścicieli. Jeśli w pubie odbywały by się jakieś bójki to właściciel powinien zabronić wejścia do tego pubu danym osobnikom. Oczywiście te miejsca rozrywki podane są jako przykład. Jest jeszcze wiele innych miejsc, które przy odrobinie wysiłku można otworzyć lub na nowo wskrzesić do życia jak chociażby zamknięta kręgielnia..

PostNapisane: 4 sty 2010, o 21:52 

Nic dodac, nic ujac.
Pomysl: w okresie letnim na Rynek, mozna by przeniesc zycie kulturalno-artystyczne. Skoro juz beda te kawiarenki, to dobra muzyka na zywo tez by się przydala, a moze zaprosic uliczne teatry do zaprezentowania swojego repertuaru :) szczegolnie interaktywne spektakle dla dzieci :) :) sciagnely by tlumy :)

PostNapisane: 4 sty 2010, o 23:09 

Według mnie powinno być coś w rodzaju organizacji, która weźmie się za rozwój kultury i rozrywki w mieście.
My jako węgrowskie media (radio i telewizja) zamierzamy przyczynić się do projektu, który stworzy w Węgrowie SkatePark. Zobaczymy czy nam się uda :))
A co do koncertów na żywo to również fajna sprawa. Właściciel danej kawiarenki co tydzień, n: w piątek mógłby organizować jakieś koncerty. Zespoły to najmniejszy problem, bo akurat w dzisiejszych czasach ich nie brakuje.
Według nie Węgrów to na prawdę fajne miasto, tylko - jak już było pisane na tym forum - beż życia.
Moim zdaniem nie ma się co oszukiwać, że jak będzie rynek, to od razu w Węgrowie zacznie się życie. W połowie się z tym zgadzam, bo jednak ludzie będą chcieli podziwiać rynek nocą itd. ale to jest raczej na krótką metę patrząc na to z perspektywy rozrywki. Żeby miasto zaczęło żyć własnym życiem potrzeba czegoś więcej.
Mi osobiści podobają się nadmorskie miejscowości latem. Tam i w dzień i w nocy zawsze się coś dzieje. Mało które miasto "śpi". Nie mówię, że Węgrów też ma taki być, bo to jak na razie nie realne. Ale wzorując się na tamtejszych sposobach rozrywki można to zrobić tak samo jak i w Węgrowie.
Teatr uliczny jest również fajną rozrywką jeśli chodzi o dzieci, ale również i osoby starsze (zależy od przedstawienia ;) ). Myślę, że Węgrów już za jakiś czas zmieni się pod względem tego, co może zaoferować mieszkańcom w wolnych chwilach :)

PostNapisane: 8 sty 2010, o 18:14 

Naniosę poprawkę posadzka nie będzie z marmuru będzie z innego kamienia. Przepraszam za wprowadzenie w błąd :]

PostNapisane: 10 sty 2010, o 14:24 

Wybaczam :p :))

PostNapisane: 16 lut 2010, o 00:04 

Zastanawia mnie tylko, w jaki sposób Miasto zamierza zrealizować w/w założenia architektów z zakresie zmiany wyglądu budynków stanowiących własność prywatną. W wizualizacji od razu rzuca się w oczy to, że w zasadzie wszystkie budynki nie przystające do stylu Rynku zostaną zmodernizowane.

PostNapisane: 16 lut 2010, o 18:16 

hmm... Albo narzuci te zmiany i zapłaci za ich wykonanie albo będą protesty...

PostNapisane: 25 lut 2010, o 23:10 

Dzięki wielkie za te linki!
Nie wiem czy widzieliście projekt fontanny-pomnika p. Pawluczuka (mam nadzieję, że nie przekręciłem nazwiska).
Otóż według tego projektu fontanna ma wyglądać tak: fontanna prostokątna, obramowanie fontanny stanowi powiększona rama Lustra Twardowskiego z napisem (czyli fontanna byłaby swego rodzaju Lustrem Twardowskiego), ze środka fontanny wychyla się ręka/drzewo która/które trzyma glob ziemski a na tym globie stoi Pan Twardowski w stroju szlacheckim.
Koncepcja ta została przedstawiona na prezentacji projektu rewitalizacji naszego rynku. Jak dla mnie jest kapitalna. Można by wtedy promować miasto poprzez postać Twardowskiego. Do tego doszłyby różne pamiątki z nim związane np. małe Lustereczka Twardowskiego (każdy może mieć, a co :P ). Ot taka pamiątka, która by się kojarzyła z Węgrowem... ;)

Mam pewne zastrzeżenia co do nowego ratusza.
Primo: Mam nadzieję, że w ogóle uda się jakoś bezpiecznie przenieść budynki, które stoją obecnie przy Domu Gdańskim.
Secundo: Nowy ratusz ma być dość sporych rozmiarów. Problemem jest to, że będzie stał zaraz przy Domu Gdańskim. Liczę na to, że projektanci wymyślą sensowny projekt ratusza, bo w przeciwnym razie będzie kontrastował z historycznym stylem DG. Obawiam się też, że zbyt duży ratusz może "zdominować" DG...
Ale jestem dobrej myśli :P

PostNapisane: 6 mar 2010, o 14:40 

Manverus napisał(a):
Można by wtedy promować miasto poprzez postać Twardowskiego.

Moim zdaniem nie tylko przez niego, ale również przez Dom Gdański, Bazylikę, Kamień który leży na drodze do Siedlec itp.

Manverus napisał(a):
Obawiam się też, że zbyt duży ratusz może "zdominować" DG...

Wszystko jest możliwe, ale to się okaże w praktyce

;)

PostNapisane: 11 mar 2010, o 18:27 

Pytanie, w czym taki "wypasiony" rynek pomoże Węgrowianom?
Starsi siedzą w domach, młodzi wożą się po mieście i to co jest teraz im odpowiada - bo mają parking gdzie mogą się lansować swoimi BMW E36
Inwestycja jest bez sensu, wystarczyłoby wyłożyć ładnie kostką to co jest ;)

PostNapisane: 11 mar 2010, o 19:45 

Ale za przeproszeniem co was to obchodzi UE dało na to pieniądze i tyle miasto się tylko dokłada i tak będzie się to opłacało bo przynajmniej odszkodowań wypłacać nie będą musieli . Co da Węgrowianom ? : nowe miejsca pracy i wiele innych rzeczy o których pisałem wcześniej.

PostNapisane: 14 mar 2010, o 14:40 

Wegrów TV napisał(a):
Ale za przeproszeniem co was to obchodzi UE dało na to pieniądze i tyle miasto się tylko dokłada i tak będzie się to opłacało bo przynajmniej odszkodowań wypłacać nie będą musieli . Co da Węgrowianom ? : nowe miejsca pracy i wiele innych rzeczy o których pisałem wcześniej.

A z czego będą wynikały te miejsca pracy? Ok, podczas samej modernizacji rynku firmy budowlane mogą kogoś pozatrudniać, ale na dłuższą metę to nie jest już takie oczywiste. Poza tym, w Węgrowie coraz bardziej zauważalne jest przemieszczenie faktycznego centrum usługowego i urzędowego. Rolę centrum przejmuje rejon pomiędzy Żeromskiego, Podlaską oraz Przemysłową oraz okolice dworca PKS.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 251 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona

Szybka odpowiedź
Tytuł:
Wiadomość: