Witaj ( Zaloguj | Zarejestruj )

- Jedyne niezależne forum w powiecie węgrowskim!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ślub w Węgrowie
PostNapisane: 24 maja 2011, o 23:06 
Witam,
mam pytanie zwłaszcza do tych osób, które orientują się w kwestii tego, ile w Węgrowie trzeba zapłacić za mszę ślubną. Czy rzeczywiście tak jest, że Bazylika ma "cennik" i o "co łaska" można zapomnieć? Według moich informacji stawki wg tegoż cennika to 1500-2000 zł za mszę. Podobno trochę lepiej jest w Klasztorze, który nadal pozostaje przy wersji "ofiara", nie zaś z góry wyznaczona stawka.
Byłabym wdzięczna za wszelkie informacje. Wydaje mi się, że cena Bazyliki jest mocno wywindowana i zastanawiam się, z czego ona wynika.
Pozdrawiam,
K.

Tytuł: Re: Ślub w Węgrowie
PostNapisane: 24 maja 2011, o 23:11 

Imię: Adrian

Ale ja tego nie rozumiem. Jak dasz im 1000zł to ślubu nie będzie? :)

PostNapisane: 24 maja 2011, o 23:40 
Reser no właśnie nie mam pojęcia. Coraz częściej słyszę o takim podejściu, że "albo tyle, albo won", że mnie po prostu odrzuca na myśl o organizacji ślubu w Węgrowie.

PostNapisane: 24 maja 2011, o 23:53 

Imię: Adrian

Ja myślę, że nie ma innej rady jak przekonać się na własnej skórze. O podobnych sytuacjach jak ta, którą opisujesz słyszałem niejednokrotnie w mediach, ale nigdy w kontekście Węgrowa.

Ale w zasadzie można było się tego spodziewać, że ksiądz powie: "Co łaska, ale wszyscy dają 1500zł". Ciężko nie zauważyć w tym pewnej sugestii ;) Klasztor analogicznie rzecz biorąc powinien być nieco tańszy. Mniejszy no i prezencja nieco gorsza.

Ja żadnych konkretów nie znam, ale z chęcią sam bym się dowiedział czy ktoś ma jakieś przykre doświadczenia z tym związane i to nie tylko w kontekście ślubów - w końcu np. z pogrzebami jest podobna sytuacja.

PostNapisane: 25 maja 2011, o 00:05 
Rester, mi akurat prezencja mocno do szczęścia nie potrzebna ;).
Ponieważ nie siedzę na co dzień w Węgrowie, to nie mam możliwości osobistego zbadania sprawy ;). Najwcześniej może w przyszłą niedzielę się czegoś dowiem.

Pogrzeb w Węgrowie w Bazylice to koszt 2000 zł. To akurat sprawdzone z doświadczenia. Tzn. jest jakiś podział - ksiądz + organista 1500zł i chyba kościelny 500zł, jeśli nic nie przekręcam. No i zapomnij, że nie będzie zbierana taca. U mnie w rodzinie ksiądz podszedł nawet do mojego ojca z tacą. Gratuluję inteligencji do tej pory.

PostNapisane: 25 maja 2011, o 07:46 

Reser napisał(a):
Ale ja tego nie rozumiem. Jak dasz im 1000zł to ślubu nie będzie? :)

bedzie :)) ale nie np o 17 w sobotę (tak jak sobie życzysz) tylko np w poniedziałek o 6:30 rano - wtedy Ci pewnie i za darmo go udzieli - tylko komu to pasuje :D ....

PostNapisane: 25 maja 2011, o 09:25 

No niestety kościół stracił wymiar duchowy pozostał już tylko wymiar finansowy. Tylko daj daj daj i nic więcej... Brak jest księży z powołania aczkolwiek takowi się zdarzają. 1500 zł za godzinną imprezę to ,,troszeczkę" wygórowana cena bo większość naszych mieszkańców na taką kwotę musi cały miesiąc dymać. Ale czyż nie jest trochę tak, że to ludzie przyzwyczaiły mafię do takich rzeczy?? Po co budowa nowych kościołów (2 w okolicy) Jak ktoś ma daleko i chce iść to i tak pójdzie a ja mam blisko i nie chodzę.

PostNapisane: 26 maja 2011, o 20:02 

za rok i ja ide przed ołtarz (ja=klasztor, moja kobieta=fara) i tak się zastanawiam, jeśli w farze będą chcieli nie wiadomo ile za ślub to chyba przeniosę cały ten majdan do k klasztornego (wg mnie jest tam większy klimat do modlitwy) i tam to ogarnę (chociaż z drugiej strony pewnie się okaże, że proboszcz fary będzie chciał dobre "wykupne").

kruszon1987 masz całkowitą rację co do tej kwoty, ba powiem więcej - część ludzi, niestety, nawet w ciągu miesiąca nie zarobi tych 1,5kzł.... :do bani:

PostNapisane: 26 maja 2011, o 20:39 
Kiki jestem prawie w identycznej sytuacji. Tzn. też za rok (ale wypadałoby już kwestię kościoła ogarnąć), ja podlegam pod Farę, z kolei mój narzeczony jest z Podkarpacia. I już na chwilę obecną wiem, że nie będę brała ślubu w swojej parafii. W Klasztorze koleżanka ostatnio zapłaciła w sumie ok. 1000 zł. Z tego co się orientuję, to niestety poniżej 1000 zł się nie zejdzie (bo nawet jeśli ofiara załóżmy 600-700zł to jeszcze trzeba organiście coś dać). W naszym przypadku dochodzi kwestia opłat za zaświadczenia o chrzcie, plus "licencje", czy jakkolwiek to się nazywa, generalnie chodzi o pozwolenie na branie ślubu w innej parafii. Świstki z USC swoją drogą. Odechciewa się. Niestety :/.

PostNapisane: 26 maja 2011, o 21:27 

Brałam ślub w ubiegłym roku w Farze zapłaciliśmy 1500zł więc powiedzenie "co łaska" nie istnieje" ale tacy już nie było. Przyjęte jest że po 500zł dla każdego - ksiądz, kościelny, organista.

PostNapisane: 27 maja 2011, o 13:51 

Imię: Michał

W każdej parafii są takie ceny, a nawet wyższe. Rozumiem, że za ślub tyle biora, jakoś mogę to zrozumieć, ale żeby za pogrzeb tyle brali? Kompletna paranoja

PostNapisane: 27 maja 2011, o 14:01 

W Siedlcach średnia też jest ok. 1500 za ślub. Co łaska ale 1500 - paranoja.

PostNapisane: 27 maja 2011, o 14:10 

w Miedznie za pogrzeb wygląda to tak - ksiadz 900, organista chyba ze 400 + kościelny/grabarz też ze 450 chyba :wow:

PostNapisane: 15 cze 2011, o 16:28 
A czy wiedzieliście o tym wydarzeniu? http://www.podlasie24.pl//wiadomosci/we ... -6e5d.html

PostNapisane: 16 cze 2011, o 09:08 
W tamtym roku wychodziłam za mąż.
Zapłaciliśmy 1300zł z tego względu że nie byliśmy przygotowani na 1500zł a taka sumę organista chciał.
Księża idą na łatwiznę i wszystkie sprawy finansowe załatwia organista żeby nie posądzić księży o naciąganie.
A nasz organista nie ma żadnych skrupułów w wyciąganiu kasy i bycia niemiłym jak tyle nie chcesz dać.
Niestey również słyszałam, że potrafi powiedzieć to idź gdzie indziej.
Dlatego już do końca nie dam na tacę, choć do Kościoła chodzę co niedziela.

Niedawno mielismy pogrzeb w rodzinie 1500-Msza 500-Grabarz 700-placowe suma= 2700

PostNapisane: 28 cze 2011, o 14:18 
Czytam i coraz bardziej mi się odechciewa kościelnego ;).
Mam pytanie jeszcze takie natury - czy jeśli na stronie Bazyliki Mniejszej jest napisane, że kancelaria jest czynna w soboty od 8 do 9, to faktycznie tak jest, czy trzeba się wcześniej umawiać?
Taryfy ulgowe przewidują? Co jeśli pobrać chce się dwójka studentów, którzy samodzielnie się utrzymują? To też ciągną tyle samo, co od każdego? Tzn. ja rozumiem, że to powinno być zależne od możliwości, a te - jak wiadomo - są różne.

PostNapisane: 6 kwi 2012, o 13:16 
U nas to było tak w Bazylice " co łaska, ale nie mniej niz 1500zl" i wszystko jasne :)

PostNapisane: 6 kwi 2012, o 16:11 

ech.. ja juz nie pamietam ile placilem, ale.. czytac się nie chce tych cennikow. Umierac tez się nie oplaca:(

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 

Szybka odpowiedź
Tytuł:
Wiadomość: