Witaj ( Zaloguj | Zarejestruj )

- Jedyne niezależne forum w powiecie węgrowskim!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: kapsuła czasu
PostNapisane: 5 wrz 2011, o 20:08 

Imię: Adrian

Sprawdzone źródło to właśnie papier, który jest rodzajem dokumentu i umową, a nie to co ktoś mówi, bo mówić to każdy może.

PostNapisane: 6 wrz 2011, o 08:55 

Imię: lolik511

mówić i pisać każdy może aby tylko kasa się znalazła.
Szkoda, że nikt nie dopilnował przed zniszczeniem tablicy w rynkiem po remoncie. Pewnie widziałeś jaka w nim jest dziura.

PostNapisane: 6 wrz 2011, o 23:18 
Mi nie chodziło o kradzież zawartości kapsuły, miałem na myśli trwałość techniczną tych nośników (dvd, jpg), nawet niezbyt obeznany z tematem człowiek wie, że płyty dvd rozklejaja się po 10 latach?

zamieszczam link do dyskusji na temat trwałości cd/dvd
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1148540.html

Nasza władza jak widać nie zagładała na forum i chyba nie ma o tym wcale pojęcia, gorzej, że angażują w te sprawy wszystkich???!!!! :do bani:

PostNapisane: 7 wrz 2011, o 20:42 
Panowie widać nie odrobiliście dobrze lekcji pliki były na różnych nośnikach płytach i pendrive. W kapsule umieszczono /w wersji papierowej/ również albumy i publikacje, które zawierają teksty i fotografie. Ta dyskusja chyba jest dla samej dyskusji. Odnośnie płyt ja posiadam płyty, które zakupiłem w roku 1999 /płyty z najniższej półki/ został na nie nagrany materiał i pomimo upływu już 12 lat jakoś nie rozkleiły i nie ma również problemów z odtwarzaniem. Więc stwierdzenie, że niezbyt obeznany człowiek wie że się rozkleją po 10 latach jest nietrafione i wyssane z palca. Pozdrawiam obeznanych w temacie dyskutantów.

PostNapisane: 7 wrz 2011, o 22:55 
O kurde, ale dałem się nabrać, też się dołączyłem bezkrytycznie do imprezy i podpisałem się.

Wypadałoby aby odezwała się Burmistrz i potwierdził bąź zaprzeczył temu co tutaj napisane. Chociaż po wpadce z fatalnym zabezpieczeniem miejsca złożenia kapsuły nic dobrego po odezwaniu się burmistrza nie wróży nic dobrego, chyba chodziło o wydarzenie bieżące, news??? a reszta nie mażadnego znaczenia.

Co do pendrive to trwałość jest podobna, wszystko to wymaga bardzo dobrych warunków przechowywania, oczekiwanie do zachowania tych danych nie odnosi się do lat 10 tylko do 100. Tede poczytaj sobie w wiarygodnych źródłach a nie gadasz głupoty.

PostNapisane: 7 wrz 2011, o 23:42 
Z tym liczeniem na odzywkę burmistrza bym nie liczył, odpowiedzi na moje zapytanie nie udzielił wcale, znbaczy nie czyta forum ani jego pracownicy, chociażby sekretarz, a wydaje mi się, że warto zabierać glos gdy ktoś pyta władzę>

PostNapisane: 8 wrz 2011, o 00:29 

Nie oczekujcie, że burmistrz usiądzie do komputera i będzie odpisywał wszystkim spragnionym tego forumowiczom (w dodatku anonimowym), bo niedługo siedziałoby tu całe miasto i nic innego nie robiło tylko kierowało do niego pytania. Jeżeli ktoś chce się skontaktować z burmistrzem to może zrobić to osobiście, bądź też wysłać list ze stosownym zapytaniem. Na pewno otrzyma satysfakcjonującą odpowiedź. Jeżeli kogoś na prawdę nurtują jakieś problemy, to wydaje mi się, że stać go będzie na odrobinę wewnętrznej motywacji żeby tak zakończyć tę sprawę.

Jeżeli chodzi o zachowanie danych na płytach DVD i Pendrive. Zauważyłem, że wy wszyscy macie o tym bardzo nikłe pojęcie, bo są płyty DVD, które są wykonane w różnych technologiach. Niektóre z nich pozwalają przechowywać dane na takim nośniku przez setki lat, a sprawa z różnymi przenośnymi pamięciami jest jeszcze mniej skomplikowana. Ale jak to zwykle bywa, loża szyderców szczeka przy każdej możliwej okazji :)

PostNapisane: 8 wrz 2011, o 09:07 

Reser napisał(a):
Nie oczekujcie, że burmistrz usiądzie do komputera i będzie odpisywał wszystkim spragnionym tego forumowiczom (w dodatku anonimowym), bo niedługo siedziałoby tu całe miasto i nic innego nie robiło tylko kierowało do niego pytania.
W Internecie nikt nie jest anonimowy. Każdy ma swój odcisk palca(adres IP). A co do odpisywania forumowiczom. Według mnie nie powinien tego robić burmistrz tylko ktoś z urzędu miasta odpowiedzialny za promocję i kontakt z mediami( oczywiście nie całą dobę). Nasze forum jest odpowiednim miejscem do kontaktu ze światem.
Reser napisał(a):
Jeżeli ktoś chce się skontaktować z burmistrzem to może zrobić to osobiście, bądź też wysłać list ze stosownym zapytaniem. Na pewno otrzyma satysfakcjonującą odpowiedź. Jeżeli kogoś na prawdę nurtują jakieś problemy, to wydaje mi się, że stać go będzie na odrobinę wewnętrznej motywacji żeby tak zakończyć tę sprawę.
Wtedy burmistrz by nie robił nic innego tylko przyjmował interesantów lub odpowiadał na setki listów. Ciągle mówił to samo. Sparaliżowało by to prace urzędu.

Reser napisał(a):
Jeżeli chodzi o zachowanie danych na płytach DVD i Pendrive. Zauważyłem, że wy wszyscy macie o tym bardzo nikłe pojęcie, bo są płyty DVD, które są wykonane w różnych technologiach. Niektóre z nich pozwalają przechowywać dane na takim nośniku przez setki lat, a sprawa z różnymi przenośnymi pamięciami jest jeszcze mniej skomplikowana.
Reser a jakie Ty masz pojęcie o płytach? Produkujesz je? Masz takie pojęcie jak wszyscy. wiesz to co powie Ci google. A wracając do tematu nie ma płyt dobrych i tanich. Trzeba wybrać czy zależy nam na małej opłacie za płytę czy na jakości. A po za tym te nośniki są zamknięte w kapsule schowanej w ziemni, a wiadomo przy ziemni zawsze zimniej. Więc mówiąc o trwałości trzeba również pomyśleć o warunkach atmosferycznych.
Reser napisał(a):
Ale jak to zwykle bywa, loża szyderców szczeka przy każdej możliwej okazji :)
Nie wiem czy rodzicie Cię uczyli SZCZEKA TO PIES. A po za tym ludzi naśmiewających się z kogoś nie powinno nazywać się szydercami. Powiesz tak np. o Szymonie Majewskim lub Kubie Wojewódzkim? Oni też się w swoich programach naśmiewają z codzienności. A po za tym nazywanie użytkowników chcących wyrazić swoją opinie szczekającą lożą szyderców jest co najmniej nie smaczne.

PostNapisane: 8 wrz 2011, o 09:58 

lolik511,

Wiedziałem, że się odezwiesz i nie zawiodłem się. :))

lolik511 napisał(a):
W Internecie nikt nie jest anonimowy. Każdy ma swój odcisk palca(adres IP). A co do odpisywania forumowiczom. Według mnie nie powinien tego robić burmistrz tylko ktoś z urzędu miasta odpowiedzialny za promocję i kontakt z mediami( oczywiście nie całą dobę). Nasze forum jest odpowiednim miejscem do kontaktu ze światem.

A moim zdaniem nie powinien nikt tego robić, bo większość wpisów na tym forum, które kierowane są do burmistrza są po prostu niepoważne. A samo IP nie tworzy tożsamości człowieka. Trzeba udać się do odpowiednich służb i wtedy na tej podstawie można określić kto kryje się po drugiej stronie. Jeżeli dla Ciebie jest to sytuacja analogiczna do osobistego spotkania to nie mam pytań.

lolik511 napisał(a):
Wtedy burmistrz by nie robił nic innego tylko przyjmował interesantów lub odpowiadał na setki listów. Ciągle mówił to samo. Sparaliżowało by to prace urzędu.

Tylko, że taka sytuacja by się nie zdarzyła. Bo ludzie nie mają cywilnej odwagi spotkać się z burmistrzem, albo podpisać swoim imieniem i nazwiskiem jakiś spostrzeżeń. Lubią się schować w kąt i atakować jak partyzant przy każdej możliwej okazji, nawet tej najbardziej głupiej.

lolik511 napisał(a):
Jeżeli chodzi o zachowanie danych na płytach DVD i Pendrive. Zauważyłem, że wy wszyscy macie o tym bardzo nikłe pojęcie, bo są płyty DVD, które są wykonane w różnych technologiach. Niektóre z nich pozwalają przechowywać dane na takim nośniku przez setki lat, a sprawa z różnymi przenośnymi pamięciami jest jeszcze mniej skomplikowana. Reser a jakie Ty masz pojęcie o płytach? Produkujesz je? Masz takie pojęcie jak wszyscy. wiesz to co powie Ci google. A wracając do tematu nie ma płyt dobrych i tanich. Trzeba wybrać czy zależy nam na małej opłacie za płytę czy na jakości. A po za tym te nośniki są zamknięte w kapsule schowanej w ziemni, a wiadomo przy ziemni zawsze zimniej. Więc mówiąc o trwałości trzeba również pomyśleć o warunkach atmosferycznych.

No tak dzięki, że mnie poinformowałeś jaką mam wiedzę o nośnikach danych i okazuje się, że wiesz więcej o mnie niż ja o sobie :DD Może ty się posiłkujesz tylko googlami bo nie posiadasz swoich doświadczeń i wiedzy na ten temat, ale nie oznacza to, że każdy to musi robić. Zresztą jeżeli jednemu i drugiemu malkontentowi chciałoby się pugooglować z pół godziny to pewnie znalazłby jakieś informacje na przykład o płytach, które są z elementami ceramiki i złota już nie mówiąc o innych długoterminowych.

lolik511 napisał(a):
Nie wiem czy rodzicie Cię uczyli SZCZEKA TO PIES. A po za tym ludzi naśmiewających się z kogoś nie powinno nazywać się szydercami. Powiesz tak np. o Szymonie Majewskim lub Kubie Wojewódzkim? Oni też się w swoich programach naśmiewają z codzienności. A po za tym nazywanie użytkowników chcących wyrazić swoją opinie szczekającą lożą szyderców jest co najmniej nie smaczne.

Mnie rodzice doskonale tego nauczyli. Pewne zachowania zwierząt można odnieść do zachowań ludzkich i w moim przekonaniu doskonale to pasuje. Jest to niesmaczne? Pewnie tak. Ale tak samo niesmaczne jest ciągłe zwalanie na władzę różnych wyimaginowanych rzeczy. Najlepiej jest przyjąć zasadę. Najpierw zdobyć wiedzę jakąś na pewien temat, a później krytykować, bo inaczej można się zwyczajnie ośmieszyć.

PostNapisane: 8 wrz 2011, o 10:06 
Temat się zmienił. A forum jak forum- kontrowersyjne. Każdy może się wypowiedzieć jak chce o kim chce więc miasto nie musi brać w tym udziału. Znając życie pojawiły by się później zarzuty czemu miasto udziela się na forum gdzie czasem nie jest tak jak być powinno. A i przy ww wyborach nie było tak jak być powinno.

PostNapisane: 8 wrz 2011, o 11:06 

Nawet nie wiesz jak się cieszę, że cie nie zawiodłem. I na początku jedna informacja to że jesteś tu moderatorem to nic nie zmienia. Traktuje cie jak zwykłego użytkownika.

Reser napisał(a):
lolik511,

Wiedziałem, że się odezwiesz i nie zawiodłem się. :))

lolik511 napisał(a):

Reser napisał(a):
A moim zdaniem nie powinien nikt tego robić, bo większość wpisów na tym forum, które kierowane są do burmistrza są po prostu niepoważne. A samo IP nie tworzy tożsamości człowieka. Trzeba udać się do odpowiednich służb i wtedy na tej podstawie można określić kto kryje się po drugiej stronie. Jeżeli dla Ciebie jest to sytuacja analogiczna do osobistego spotkania to nie mam pytań.

Większość to nie znaczy wszystkie. Sam znam sytuację gdy po adresie IP dotarli do człowieka który po prostu oczerniał inną osobę.Wymagało to dużo zachodu ale się dało. (mi osobiście by się nie chciało walczyć z wiatrakami-ale to już inna bajka). Świadczy to o tym, że nikt przed monitorem nie może czuć się bezpieczny.

lolik511 napisał(a):

Reser napisał(a):
Tylko, że taka sytuacja by się nie zdarzyła. Bo ludzie nie mają cywilnej odwagi spotkać się z burmistrzem, albo podpisać swoim imieniem i nazwiskiem jakiś spostrzeżeń. Lubią się schować w kąt i atakować jak partyzant przy każdej możliwej okazji, nawet tej najbardziej głupiej.

W Węgrowie są osoby które z każdym bzdetem lecą do władzy albo piszą anonimy. Nie chodzi o to by wymieniać ich z nazwiska nie o to chodzi. Te osoby zapewne nie śledzą forum.
Reser napisał(a):
Lubią się schować w kąt i atakować jak partyzant przy każdej możliwej okazji, nawet tej najbardziej głupiej

muszę się z tobą zgodzić. Łatwiej jest napisać "życzliwego" anonima o sąsiedzie który ma więcej niż ja z czystej zawiści. Ale te osoby mają w tym osobisty swój cel. Dla nich nie liczy się ogól tylko oni sami.
lolik511 napisał(a):
Jeżeli chodzi o zachowanie danych na płytach DVD i Pendrive. Zauważyłem, że wy wszyscy macie o tym bardzo nikłe pojęcie, bo są płyty DVD, które są wykonane w różnych technologiach. Niektóre z nich pozwalają przechowywać dane na takim nośniku przez setki lat, a sprawa z różnymi przenośnymi pamięciami jest jeszcze mniej skomplikowana. Reser a jakie Ty masz pojęcie o płytach? Produkujesz je? Masz takie pojęcie jak wszyscy. wiesz to co powie Ci google. A wracając do tematu nie ma płyt dobrych i tanich. Trzeba wybrać czy zależy nam na małej opłacie za płytę czy na jakości. A po za tym te nośniki są zamknięte w kapsule schowanej w ziemni, a wiadomo przy ziemni zawsze zimniej. Więc mówiąc o trwałości trzeba również pomyśleć o warunkach atmosferycznych.

Reser napisał(a):
No tak dzięki, że mnie poinformowałeś jaką mam wiedzę o nośnikach danych i okazuje się, że wiesz więcej o mnie niż ja o sobie :DD Może ty się posiłkujesz tylko googlami bo nie posiadasz swoich doświadczeń i wiedzy na ten temat, ale nie oznacza to, że każdy to musi robić. Zresztą jeżeli jednemu i drugiemu malkontentowi chciałoby się pugooglować z pół godziny to pewnie znalazłby jakieś informacje na przykład o płytach, które są z elementami ceramiki i złota już nie mówiąc o innych długoterminowych.

To nie pierwsza nasza rozmowa. Liczyłem na to że już poznałeś moje metody działania. Wiesz bardzo mi przykro, że twierdzisz, że całą wiedzę czerpię z googla. Lubię sprawdzić to co mówię i pisze z kilku źródeł.

lolik511 napisał(a):

Reser napisał(a):
Mnie rodzice doskonale tego nauczyli. Pewne zachowania zwierząt można odnieść do zachowań ludzkich i w moim przekonaniu doskonale to pasuje. Jest to niesmaczne? Pewnie tak. Ale tak samo niesmaczne jest ciągłe zwalanie na władzę różnych wyimaginowanych rzeczy. Najlepiej jest przyjąć zasadę. Najpierw zdobyć wiedzę jakąś na pewien temat, a później krytykować, bo inaczej można się zwyczajnie ośmieszyć.

Tak najlepiej zacząć od siebie. A animalizacja jest dobra w książkach. Ale czy z życiu codziennym? hmmm
A władza starając się o urząd powinna go przyjąć z całym dobrodziejstwem. Wiadomo władza to nie tylko galowe wystąpienia czy otwieranie kawałka nowej drogi. Władza to również niestety wysłuchiwanie zarzutów pod własnych adresem- nawet tych wyssanych z palca.
Bo jeszcze nie urodził się taki co wszystkim dogodzi.

PostNapisane: 8 wrz 2011, o 23:13 
Zapoznałem się z Waszymi dość długimi postami. Wynika z nich wiele wniosków i pytań.
1. Czy władza powinna odpowiadać na pytania anonimowych forumowiczów?
2. Jak powinna być rozumiana władza?
3. Kultura własna użytkowników forum?
4. Kwestia trwałości płyt dvd?

1. Jestem przekonany o tym, że jednak powinna odpowiadać i reagować na pytania forumowiczów. Jak zawsze okazuje się ważniejsze KTO zadaje pytanie niż CZEGO ono dotyczy. Dla mnie istotny jest problem i jako taki powinien zostać wyjaśniony. Jeżeli ktoś myśli o poszukiwaniu osób wpisujących swoje opinie na tym forum to takie dzialanie w tej sytuacji byłoby komiczne i świadczyłoby o całkowitym braku wolności słowa itp.
2. Pytania zostały skierowane do Burmistrza, gdyż dotyczą jego działalności i stoi on pierwszy w kolejce do kogo można kierować pytania związane z funkcjonowaniem Miasta i życiem jego mieszkańców. W tym przypadku dotyczyły one sytuacji którą spowodowała władza właśnie! Kto na poruszane zagadnienie odpowiada jest już mniej ważne, ważne aby działał w jej imieniu. Nie dostrzegam tutaj żadnych elementów obrażania władzy, ale sama wystawiła się na komentarze brakiem reakcji właśnie i swoim działaniem.
3. Kultura własna - reser pojawił się i od razu obraził wszystkich, którzy coś na forum napisali. Sam w ten sposób wystawił się na odpowiednie nazwanie jego wpisu, osobiście tego nie zrobię z różnych powodów, chociaż mam odpowiednie dla takiego zachowania określenie.
4. Trwałość popularnych płyt dvd jest dość niska, nie można jej określać w setkach lat, kto tak uważa jest posiadaczem wiedzy z okresu kiedy o płytach mówiono, że może jeździć po nich ciężarówka i nic się nie będzie działo. Dodatki o których piszecie nie są w płytach powszechnego użytku, jak widać na zdjęciach z imprezy płyty dvd były już produkowane jakiś czas temu a nie specjalnie do przesłania dla potomnych. Na forum jest już link z opiniami innych internautów o dvd, format ten istnieje zdaje się od lat 15 (coś koło tego) i nie posiada nikt doświadczeń długich z ich przechowywaniem.

Dalsze linki do informacji o płytach cd/dvd
http://www.pcworld.pl/artykuly/42744/Co ... osnik.html
http://forum.idg.pl/realna-trwalosc-ply ... 15715.html

PostNapisane: 9 wrz 2011, o 08:35 

a czy w Węgrowie można kupić naprawdę dobrą płytę DVD? Najdroższa z którą się spotkałem była po 4 zł w opakowaniu plastikowym. Normalne płyty można kupić w topazie po złotówce i taniej.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Szybka odpowiedź
Tytuł:
Wiadomość: