Witaj ( Zaloguj | Zarejestruj )

- Jedyne niezależne forum w powiecie węgrowskim!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Hubertus - co myslicie o polowaniach?
PostNapisane: 24 paź 2011, o 23:26 

Ostatnio znowu odbył się Hubertus:
http://www.hubertuswegrowski.pl/program-hubertusa
Co myślicie o polowaniach na zwierzęta?
Wg mnie jest to trochę bez sensu, szczególnie teraz, kiedy nie poluje się żeby przeżyć, ale dla"przyjemności"..
Szkoda zwierząt :((

Tytuł: Re: Hubertus - co myslicie o polowaniach?
PostNapisane: 25 paź 2011, o 22:34 

Imię: Marcin

To że odstrzelili lisy to dobrze, dziki też, ale na stronie hubertusa nie mogę znaleźć informacji w jaki sposób cała ta świta przyczynia się do zwiększenia populacji zajęcy, kuropatw i bażantów w naszym powiecie, które to lisy i dzikie psy przerzedziły. Kiedyś wystarczyło wyjrzeć na łąkę, aby zobaczyć stado kuropatw lub zające. Skoro korzysta się z natury w taki sposób to można by też wesprzeć raz na rok właśnie z okazji hubertusa jakieś organizacje, które się zajmują przywracaniem zagrożonych gatunków zwierząt. O ile jestem w stanie uwierzyć, że pan z nadleśnictwa należący do prezydium angażuje się w pomoc zwierzętom, to do reszty tych osób mam poważne wątpliwości, aby miały jakiś wkład w działania na rzecz zwierząt z naszych lasów.

PostNapisane: 26 paź 2011, o 21:58 

qaz napisał(a):
To że odstrzelili lisy to dobrze, dziki też, ale na stronie hubertusa nie mogę znaleźć informacji w jaki sposób cała ta świta przyczynia się do zwiększenia populacji zajęcy, kuropatw i bażantów w naszym powiecie, które to lisy i dzikie psy przerzedziły.

No dzika to rozumiem, że można jeszcze zjeść, ale lisa to chyba nie za bardzo.. :/ - po cow ięc do niego strzelać? :do bani:

PostNapisane: 26 paź 2011, o 23:03 

Ponieważ lisów i tak jest dużo, poza tym roznoszą one wściekliznę. Innym powodem jest to, że z powodu braku pożywienia zbliżają się do gospodarstw i tam polują na kury i inne ptaki.

PostNapisane: 27 paź 2011, o 19:26 
Dokarmianie zwierząt odbywa się pod ambonami strzelniczymi tak aby nie trzeba było za daleko chodzić by oddać strzał do głodnej zwierzyny :( Przy okazji pieska z pobliskiej wsi. :do bani: :do bani:

PostNapisane: 27 paź 2011, o 22:49 

Tak jak napisałem na początku - dla mnie polowanie to przeżytek - zupełnie nie uzasadnione. Rozumiem, że lis może kurę podkraść na wsi, więc rolnik z wiatrówki może strzelić. Ale zające, bażanty - po co? Mam wrażenie, że te polowania są dla ludzi, którzy lubią mocne wrażenia ale szukają ich nie tam gdzie trzeba.. dobranoc ^^

PostNapisane: 27 paź 2011, o 23:17 

Tu się zgadzam, ale kto im zabroni, to są węgrowskie i okoliczne szychy ze znajomościami wśród innych szych i takie "imprezy" sobie organizują, taką szlachtę z siebie robią.

PostNapisane: 4 lis 2011, o 18:48 

Może i się przyczynili do zwiekszenie populacji kuropatw i zajęcy bo im mniej lisów to więcej ptactwa i zajecy.
Ale co do tych szych to znam kilku i wydaje się że takie hobby to dla podniesienia swojego ego niż jakieś pozytki.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Szybka odpowiedź
Tytuł:
Wiadomość: